De kracht van afwachten

Soms is het makkelijk om je mee laten slepen met de golven die buitenaf op je af komen. Ook kleine golfjes die hun bron hebben in je eigen hoofd kunnen zo groot worden dat je voelt dat er geen andere opties of mogelijkheden bestaan.

Het is lastig om met onzekerheid om te gaan. Daarom grijpen we vaak naar waarheden en hebben we de neiging om snel een kant te kiezen dan neutraal in het midden te blijven. Het is een kunst om in het hier en nu te zijn en actief af te wachten wat de toekomst eigenlijk heeft te brengen.

Vandaag wil ik een verhaal met je delen. Voor mij is het een goede herinnering dat oordelen ons veel energie kosten maar dat we daar voor weinig van waarde terugkrijgen. Neem waar wat er gebeurt en ga door met je leven. Je weet het nog niet of wat er gebeurt goed of slecht is.

horses-1596288_1280

Het verhaal van de Chinese boer

In een dorpje op het Chinese platteland, leefde een boer met zijn zoon.  Naast hun hut en het land was hun enige bezit van enige waarde het paard. Zo konden ze het land bewerken en in alle bescheidenheid rondkomen.

Op een dag brak het paard door de omheining en rende weg.

Die avond kwamen de dorpelingen bij de Chinese boer op bezoek om hun medelijden te betuigen.  “Wat vreselijk!” zeiden ze: “Hoe moet het nu met het land? Je paard verloren, wat een ongeluk!”

Maar de boer glimlachte rustig en zei: “Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat het paard is weggelopen.”

De dag daarna gingen de boer en zijn zoon weer aan het werk op het land en voor enige tijd maakten ze er het beste van. Tot op een dag het paard weer kwam aangelopen. En in zijn kielzog nam hij een kudde van tien wilde paarden mee!

Die avond kwamen de dorpelingen weer bijeen om hun gelukswensen te geven: “Wat een geluk! Wat geweldig! Je bezit zo maar vertienvoudigd!”

Maar de boer glimlachte rustig en zei: “Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is dat mijn paard weer terug is en dat er tien andere paarden bij zijn.”

De volgende dag wilde de zoon proberen of hij de paarden kon temmen en klom op de rug van een wild paard. Deze was hier echter niet van gediend en bokte net zolang totdat de zoon met een flinke smak op de grond belandde en beide benen brak.

Die avond stonden de dorpelingen weer op de stoep: “Wat vreselijk! Je zoon! Beide benen gebroken! Nu kan hij niet helpen op het land! Wat een ongeluk! Hoe moet dat nu?”

Maar de boer glimlachte rustig en zei: “Geluk of ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige dat ik weet, is mijn zoon zijn beide benen gebroken heeft.”

De volgende dag kwam er bericht dat er een oorlog was uitgebroken en dat alle jongemannen die daartoe in staat waren zich onmiddellijk moesten melden om een leger te vormen.

En de boer glimlachte rustig en dacht…

09. november 2016 by frida
Categories: People | Tags: , , , | Leave a comment

De toekomst ontsluieren

Zo nu en dan is het tijd voor een volgende fase in het leven. Er groeit een verlangen naar iets anders, naar iets meer. Hoewel de roeping onvermijdelijk is, is de weg daar naartoe meestal niet zo makkelijk.

Ik wil het echt!

De ideeën schieten door mijn hoofd en het hele lichaam vibreert van vernieuwing. Met bewondering kijk ik even terug naar de afgelopen tijd, naar wat ik tot nu toe heb gecreëerd. Ik maak keuzes over wat ik naar de toekomst mee wil nemen en wat ik achter wil laten. Het is een fantastisch proces om mee te maken. In de droomwereld ben ik daar al. Ik voel het. Ik weet het.

Maar…

Veranderingen kosten een heleboel energie. Ik keer naar binnen en ik keer naar buiten. Ik besef dat er veel werk gedaan moeten worden. Zonder investering krijg ik geen resultaten. Wat is mijn eerst volgende stap? Ik observeer de strijd tussen mijn innerlijke verlangen en mijn innerlijke stem die alleen maar vertelt dat ik het niet kan, niet red, niet mag…

 

Onbevreesd

Creatie is onvermijdelijk

Ja, ik ben soms bang en onzeker. Maar waar ligt mijn focus? Hier ben ik. Op deze plek. In deze tijd. Ik kijk om me heen en zie de bijzondere creaties die al bestaat. Ik weet hoe ik het anders wil hebben en ik verwelkom deze toekomst. Ik vul mijn longen met vertrouwen en vest mijn blik op de horizon. Langzaam kom ik in beweging. Stapje voor stapje maak ik de wereld een stukje mooier.

 

19. augustus 2016 by frida
Categories: People | Tags: , , , , , | Leave a comment

Een reis door de elementen

In de afgelopen healingsessie voor vitaliteit werd ik meegenomen op een soort evolutionaire reis. Ik kreeg inzichten over hoe wij als mensen op de vitale elementen van onze planeet reageren. Ik ervoer hoe alles veranderlijk is, hoe we met alles verbonden zijn en hoe we de juiste omstandigheden kunnen gebruiken om te groeien.

De belangrijkste boodschap van deze reis was een herinnering dat we allemaal uit de aardse elementen bestaan: voed jezelf met ze om compleet te zijn.

Voedzaam water

Het is alsof ik één ben met het water om me heen. De vloeibare zachtheid omhelst mijn lichaam die dezelfde temperatuur heeft als de vele duizenden waterdruppeltjes van de zee. Ik laat me koesterend meebewegen met de golven en de stromingen. Het is hier suizend stil. Uit dit water ben ik voortgekomen. Ik ken nog geen andere thuis.

Rustig draai ik mijn hoofd naar boven. Wat is het licht daar bijzonder. Wat is dat? Mijn lichaam weet het al. Het is tijd om me in een andere wereld te verrichten. De sprong die ik straks ga maken is onvermijdelijk. Een nuchtere nieuwsgierigheid komt over me. Nu ga ik.

below-15685_1280

Krachtgevende lucht

De wind geeft me kracht en neemt me mee. Hoger! Nog hoger! Met stabiele vleugels verken ik mijn nieuwe plek. Ik bepaal precies waar ik heen wil. Nooit eerder heb ik me zo krachtig gevoeld. Een euforie van vrijheid en geluk vult mijn hele bestaan. Ik wil alleen maar lachen, spelen en schreeuwen.

In de ooghoek zie ik een wonderbaar licht. Ineens word ik helemaal stil. Het is echt adembenemend. Ik draai me om en vlieg erheen. De vibrerende stralen van de zon vallen warm op mijn gezicht. Ik wil meer.

clouds-429228_1280

Heilzame zon

In het oranje zand gaan mijn voeten meteen ontspannen. De warmte van de Aarde en de Zon omhelst me op dezelfde manier als de zachtheid van het water. De intensiteit van de warmte vult mijn lichaam en geest op een manier die ik nooit eerder heb ervaren.

Ik neem de energie in me op. Alle cellen in mijn lichaam worden wakker en alert. Na een poosje voel ik hoe deze vurige energie me ook helpt om los te branden wat me niet langer dient.

landscape-730308_1280

Balansbrengende maan

In de avond maakt de oranje hitte plaats voor het zilvergekleurde maanlicht. Het zand wordt steeds koeler en mijn lichaam doet mee met de temperatuurwisseling. Alle cellen worden verwelkomd om nu volledig los te laten wat niet meer van mijn systeem is. Omhuld door de knisperende blauwe en zilveren tinten lig ik met een passieve geest geduldig te wachten tot het proces afgerond is.

Met zachtheid sta ik weer op en direct volg ik de neiging om mijn lichaam wakker te schudden. Ik strek mijn armen uit, de ruimte in. Ik ben er klaar voor!

rock-984481_1280

Alleswetende aarde

Ik ben een zaadje. Ik heb al alles wat ik nodig heb. En tegelijkertijd profiteer ik van de juiste omstandigheden en gebruik ik deze overvloed om sneller te groeien.

Het is donker maar ik weet de weg. Na het doorbreken van de korst van de aarde kijk ik even rond. Ik ben één. Ik ben een deel van dit grotere geheel. Ik groei verder en geniet zo van hoe de wind me beweegt en met me spreekt.

Als mijn bloeiende fase afgerond is, ben ik mijn doel toch niet kwijt. Ik weet dat het leven doorgaat in de aarde, in het water en in de lucht. Ik wordt niet vergeten. Ik leef door.

plant-912796_1280

Voed jezelf met de elementen

Water: Voedzaam (Oorsprong)
Lucht: Krachtgevend (Vrijheid)
Zon: Heilzaam (Energie)
Maan: Balansbrengend (Loslaten)
Aarde: Alleswetend (Groei)

Wat is jouw relatie met deze elementen?
Hoe gebruik je ze in het dagelijkse leven om je vitaal te houden?

10. juli 2016 by frida
Categories: Earth, Meditation, People | Tags: , , , , , , | Leave a comment

The underestimated nose

Which body parts gets your daily attention? Your belly, your heart, your hands? How often did you pay attention to how your nose is doing? The nose is one of the most underestimated body parts, and one of the most important ones when it comes to our everyday health. Do you know the cool functions of the nose?

woman-847512_1280

Heats and humidifies the air

This we learned at school right? When inhaling through the nose the air gets prepared for the lungs. When the lungs get the air served warm and humid the gas exchange works better. When we exhale through the nose the nostrils gets reheated and moisturised, ready for the next inhalation. If we exhale through the mouth we loose 42% more water than exhaling through the nose.

Filters the air from bacteria, viruses and particles

If we always breath through our mouth we would get 10,000 to 15.000 litres of unfiltered air in our lungs each day. Our immune system needs to work hard to take care of all intruders. Our nose is the first defence system against sicknesses, chemicals and other irritating particles.

Gets the air deeper into our lungs

When the air passes through the nose it slows down and becomes more streamlined. This makes it easier for the air to reach deep into the lungs than when we breathe through the mouth.

Dilates the airways and the blood vessels

There’s a certain gas being produced in our sinuses called nitric oxide (NO). It has a dilating effect on the smooth muscles, the airways and the blood vessels. This not only makes it easier to breathe but also allows oxygen to be transferred to the blood more easily. The air only get spiked with this gas when we inhale through the nose.

neusholte2

An organ taking up so much space in our heads must be meant for more than only smelling flowers. Using the nose how it was meant to be used (for every breath) helps us to get healthy and stay healthy.

Nose Breathing increases:

  • oxygenation
  • relaxation
  • inner calmth
  • recovery
  • stamina
  • strength
  • concentration
  • overall energy level

Improve your daily breathing habits:

 


 

More about Nose Breathing:

Experiment: Sleep Tape
Another run breathing only through my nose
A simple fact with a big impact

 

17. april 2016 by frida
Categories: Breathing, My own nursery, People | Tags: , , | Leave a comment

Lichaamswijsheid

Dit jaar heb ik me voorgenomen om mijn lichaam nog beter te leren kennen en respecteren. Ik kreeg direct een goede leermogelijkheid toen de griep me in de klauwen kreeg. Het heeft me bijna een hele maand geduurd om me weer fit te voelen. Ik kan blijven zeuren en klagen en me zelfs schamen hierover maar eigenlijk is het een zegen geweest.

Ik heb tijd moeten doorbrengen met niks anders dan met mijn eigen lichaam. Na de eerste fase van ontkenning en mentale verwarring ging ik rustig in dialoog met mezelf. Hoe heb ik voor mezelf verzorgd de laatste tijd? De waarheid aarzelde niet om het antwoord uit te spreken. Oude en nieuwe inzichten kwamen tevoorschijn. Continue Reading →

29. februari 2016 by frida
Categories: Breathing, My own nursery, People | Tags: , , , , , | Leave a comment

Night Walk 2016

I will do it again this year. The Night Walk of Stichting Vluchteling. For the refugees and for my own health. The previous two times have both been great experiences and good challenges. Feeling connected with sisters and brothers around the globe, with the other participants, with my own body and soul, with the Earth.

It is for sure special to walk 40 km in the midst of the night. This year I will not walk from Rotterdam to The Hague as previous times but will try out the new route between Nijmegen and Arnhem. What will be the same is that I of coarse will be walking barefoot style and using Conscious Breathing.

I would be happy and honoured if you want to sponsor me. All money will go to helping refugees around the world.

NVDV_Half-Banner_234x60px_D2

14. februari 2016 by frida
Categories: Earth, My own nursery, People | Tags: , , , , , | Leave a comment

Imbolc

Yesterday it was Imbolc, the time when the Earth, the trees and the plants truly awakens after the dark winter period.

Me and my daughter celebrated it by a short and windy walk on the heath, picking some baby nettles. I could sense the rising energy and higher vibrations in nature.

P1060051

At home in our own little garden we enjoyed the first spring flowers and the smell of fresh leaves of thyme, rosemary and chamomile. Spring is near!

P1060025

 

03. februari 2016 by frida
Categories: Duurzaam Jezelf, Earth, Herbs, My own nursery | Tags: , , , | Leave a comment

← Older posts