Lichaamswijsheid

Dit jaar heb ik me voorgenomen om mijn lichaam nog beter te leren kennen en respecteren. Ik kreeg direct een goede leermogelijkheid toen de griep me in de klauwen kreeg. Het heeft me bijna een hele maand geduurd om me weer fit te voelen. Ik kan blijven zeuren en klagen en me zelfs schamen hierover maar eigenlijk is het een zegen geweest.

Ik heb tijd moeten doorbrengen met niks anders dan met mijn eigen lichaam. Na de eerste fase van ontkenning en mentale verwarring ging ik rustig in dialoog met mezelf. Hoe heb ik voor mezelf verzorgd de laatste tijd? De waarheid aarzelde niet om het antwoord uit te spreken. Oude en nieuwe inzichten kwamen tevoorschijn.

Het lichaam als spiegel van de geest

Ik ben ervan overtuigd dat hoe ik over mezelf denk invloed heeft op mijn fysieke gezondheid. Mentale en emotionele trauma’s kunnen in het lichaam worden opgeslagen en zich als fysieke klachten uiten. In mijn werk als healer kom ik dit vaak tegen.

Als ik me fysiek niet lekker voel kan ik antwoorden gaan zoeken in mijn denkpatroon of bij mijn gevoelens. Soms neem ik hulp van boeken waarin de symboliek van het lichaamsdeel of klacht wordt uitgelegd. Verbazingwekkend vaak kan ik de klacht koppelen aan wat er in mijn leven op dat moment gaande is. Aandacht geven aan de bron van de klacht geeft helderheid en helpt het lichaam om zich te herstellen.

De geest als spiegel van het lichaam

Vanuit een biochemisch perspectief weerspiegelt de lichamelijke gezondheid zich in humeur en denkpatronen. Een nieuwe wereld ging voor mij open toen ik me begon te verdiepen in hoe verschillende lichaamsprocessen werken.

Wist je bijvoorbeeld dat er een directe verbinding is tussen de darmen en de hersenen? Studies hebben aangetoond dat gedeprimeerde personen een andere darmflora hebben dan anderen. De darmflora kan je beinvloeden door wat je eet. Ik heb ervaren dat als ik bepaalde voedingswaren vermijd kan ik helderder denken en voel ik me niet meer zo somber.

Verder kan een slechte ademgewoonte zich uiten als innerlijke stress, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Zorg er voor dat je lichaam voldoende daglicht, beweging, rust, water en goede voeding krijgt. Door de lichamelijke basisbehoeften te vervullen houd je je mentaal en emotioneel beter in balans.

6932815749_0ac2d3046d_z

Wat staat jou in de weg om jouw leven volledig te leven?

Als je fysieke belemmeringen vermindert kan je makkelijker gaan focussen op wat jou betekenis geeft en waar je blij van wordt. Op dezelfde manier kan je je fysiek beter voelen door je geest op te vrolijken en je gevoelens beter te begrijpen.

De uitdaging ligt in het weten wat je echt nodig hebt, zowel lichamelijk en geestelijk. Ik ben zelf aan het oefenen om mijn ware behoeftes voor mezelf te erkennen en naar mensen om me heen uit te spreken.

Hoe zou het leven er uit zien zonder de belemmerende patronen, gewoontes, gedachten en spullen? Wat staat jou in de weg om jouw leven volledig te leven?

 

29. februari 2016 by frida
Categories: Breathing, My own nursery, People | Tags: , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *